marți, 19 mai 2009

System Information for Windows

V-aţi pierdut CD-ul cu driverele de instalare ale componentelor calculatorului vostru şi nici nu mai ştiţi ce model de placă aveţi. Ce trebuie făcut? Păi aveţi mai multe posibilităţi. În primul rând puteţi să desfaceţi calculatorul şi să vedeţi fizic ce model de placă aveţi... mai greu pentru cineva căruia încă îi este frică să nu strice calculatorul, sau mai are mica bucăţică de hârtie lipită în spate pe post de sigiliu.
Există şi o metodă mai simplă de a afla componentele şi multe alte informaţii hardware şi software. Căutaţi pe internet programe care vă afişează aceste componente. Dacă încă nu aveţi acces la internet (mama lor de drivere), sunaţi un prieten să vă ajute.
Un altfel de program care are deja vechime şi este tot timpul îmbunătăţit este cel al lui George Topală... System Information for Windows. Cred că a plătit licenţa lui Bill Gates pentru acest nume, ca să nu sară pe el corporaţia Microsoft :P
Cum ziceam, System Information for Windows (SIW) este un program excelent care vă poate ajută să stabiliţi exact modelul plăcii pe care o aveţi instalată în calculator. Odată numele găsit puteţi să le căutaţi pe internet sau... din nou... apelaţi la un prieten.
Vă recomand să descărcaţi de pe pagina de Download versiunea "Standalone" a SIW, chiar dacă este numai în limba engleză. Nu trebuie să vă mai chinuţi cu instalarea programului şi poate rula direct de pe stick-ul USB.
P.S. Programul are şi o secţiune de "Secrets" care caută şi descifrează parolele memorate pe calculatorul vostru în browsere sau conturi de Outlook sau chiar parola contului de intrare în Windows. (pe cele din Opera nu le poate descifra, pe cele din Firefox... DA).