sâmbătă, 21 iunie 2008

Stereograme... 3D în 2D???

Stereogramele sunt iluzii optice create dintr-o imagine sau imagini bidimensionale (Wikipedia). Cu alte cuvinte sunt nişte imagini tridimensionale ascunse în imagini bidimensionale. Deşi cu acest fel de imagini s-a experimentat încă din anii '60, stereogramele au început să fie tot mai cunoscute începând cu anul 1992.
Eu am reuşit să pun mâna pe un singur album tipărit în limba română, numit "Ochiul magic". Aşa cum se întâmplă orice lucru nou, e greu să accepţi că există şi alt mod de "a privi" lucrurile (de data asta la propriu). Pentru cei care nu au văzut niciodată o stereogramă, e greu de crezut că în amalgamul acela de punte colorate există o imagine tridimensională, pe care, dacă ai reuşit să o vezi, îţi pare că o poţi atinge (atât de reală pare).
OK... gata cu poveştile.
Există mai multe metode de a învăţa cum să priveşti o stereogramă. În principiu trebuie să înveţi că fiecare ochi trebuie să privească câte o imagine diferită. În viaţa normală amândoi ochii se concentrează asupra unui singur punct. Asta se numeşte focalizarea imaginii. La stereograme trebuie să înveţi ca ochii să se focalizeze undeva în spatele imaginii.

Metoda 1 (pentru mine cea mai "nereuşită metodă")
Ţineţi imaginea tipărită sau de pe ecran aproape de faţa voastră. Nu vă chinuiţi să vedeţi ceva... oricum e imposibil în stadiul ăsta. Încercaţi să vă "pierdeţi privirea" unde în spatele imaginii. După câteva secunde începeţi să vă depărtaţi uşor de imagine păstrând "focalizarea" tot în spatele imaginii. Aproximativ pe la 40-50 cm de imagine, păstrând focusul imaginii undeva în spatele ei, ar trebui să se înceapă formarea imaginii tridimensionale, prin suprapunerea a două imagini bidimensionale (pattern-uri).
FOARTE IMPORTANT! Linia ochilor trebuie să fie paralelă cu linia orizontală a imaginii.

Metoda 2 (aşa am învăţat eu să văd stereogramele)
Păstrează stereograma la o distanţă de 30-50 cm faţă de ochi (în funcţie de confortul fiecăruia) şi încearcă să-ţi relaxezi ochii la fel ca atunci când citeşti o carte şi gândul îţi fuge în altă parte, iar privirea se pierde undeva în spatele imaginii. La un moment dat, dacă privirea se pierde destul de departe, va întâlni o imagine compusă, imaginea tridimensională.

Metoda 3 (netestată de mine)
Aşezat liniştit în fotoliu, fixează-ţi privirea asupra unui obiect din faţa ta. Stând fixat cu privirea pe acel obiect, introdu stereograma în câmpul tău vizual, dar păstrând focusul pe acel obiect ales (cu puţin exerciţiu veţi reuşi). Acum mişcaţi stereograma în faţă sau în spate până când la un moment dat se formează imaginea tridimensională.

Există şi o serie de metode mai neconvenţionale, dar pe acestea le voi detalia intr-un articol viitor (asta dacă mai este nevoie, şi nu aţi învăţat între timp cum să vedeţi deja stereogramele)

Mai jos aveţi o stereogramă de test. Aştept răspunsurile voastre!!!



Pentru cei deja avansaţi, care nu au probleme în a vedea stereogramele, am o nouă provocare. A apărut "Tetris" în varianta stereogramă. Este o stereogramă în mişcare. Regulile sunt aceleaşi ca şi la tetris-ul normal. Baftă tuturor!!!


3D-Stereogram Tetris by ~3Dimka on deviantART

4 comments:

Andreea Oana spunea...

e semnul infinitului, dar imaginea se poate vizualiza si sub alte forme.
am vazut cel putin 3, asemanatoare cu niste serpi - imaginile se imbinasera in alt mod.

Costin spunea...

Da... corect, dar toate celelalte sunt variante eronate de vizualizare. Asta se întamplă dacă focalizarea se face mai departe sau mai aproape (privire crucişă) decât cea pentru care este proiectată imaginea. Există mult mai mult de 3 variante greşite de vizualizare, în funcţie de mărirea sau micşorarea imaginii.
Imaginea corectă este doar una, şi în cazul de faţă, da, este semnul infinitului.

Anonim spunea...

Eu nu reusesc sa vad nimic, dar absolut nimic, oricat m-as holba

Anonim spunea...

Super infinit