sâmbătă, 21 iunie 2008

Stereograme... 3D în 2D???

Stereogramele sunt iluzii optice create dintr-o imagine sau imagini bidimensionale (Wikipedia). Cu alte cuvinte sunt nişte imagini tridimensionale ascunse în imagini bidimensionale. Deşi cu acest fel de imagini s-a experimentat încă din anii '60, stereogramele au început să fie tot mai cunoscute începând cu anul 1992.
Eu am reuşit să pun mâna pe un singur album tipărit în limba română, numit "Ochiul magic". Aşa cum se întâmplă orice lucru nou, e greu să accepţi că există şi alt mod de "a privi" lucrurile (de data asta la propriu). Pentru cei care nu au văzut niciodată o stereogramă, e greu de crezut că în amalgamul acela de punte colorate există o imagine tridimensională, pe care, dacă ai reuşit să o vezi, îţi pare că o poţi atinge (atât de reală pare).
OK... gata cu poveştile.
Există mai multe metode de a învăţa cum să priveşti o stereogramă. În principiu trebuie să înveţi că fiecare ochi trebuie să privească câte o imagine diferită. În viaţa normală amândoi ochii se concentrează asupra unui singur punct. Asta se numeşte focalizarea imaginii. La stereograme trebuie să înveţi ca ochii să se focalizeze undeva în spatele imaginii.

Metoda 1 (pentru mine cea mai "nereuşită metodă")
Ţineţi imaginea tipărită sau de pe ecran aproape de faţa voastră. Nu vă chinuiţi să vedeţi ceva... oricum e imposibil în stadiul ăsta. Încercaţi să vă "pierdeţi privirea" unde în spatele imaginii. După câteva secunde începeţi să vă depărtaţi uşor de imagine păstrând "focalizarea" tot în spatele imaginii. Aproximativ pe la 40-50 cm de imagine, păstrând focusul imaginii undeva în spatele ei, ar trebui să se înceapă formarea imaginii tridimensionale, prin suprapunerea a două imagini bidimensionale (pattern-uri).
FOARTE IMPORTANT! Linia ochilor trebuie să fie paralelă cu linia orizontală a imaginii.

Metoda 2 (aşa am învăţat eu să văd stereogramele)
Păstrează stereograma la o distanţă de 30-50 cm faţă de ochi (în funcţie de confortul fiecăruia) şi încearcă să-ţi relaxezi ochii la fel ca atunci când citeşti o carte şi gândul îţi fuge în altă parte, iar privirea se pierde undeva în spatele imaginii. La un moment dat, dacă privirea se pierde destul de departe, va întâlni o imagine compusă, imaginea tridimensională.

Metoda 3 (netestată de mine)
Aşezat liniştit în fotoliu, fixează-ţi privirea asupra unui obiect din faţa ta. Stând fixat cu privirea pe acel obiect, introdu stereograma în câmpul tău vizual, dar păstrând focusul pe acel obiect ales (cu puţin exerciţiu veţi reuşi). Acum mişcaţi stereograma în faţă sau în spate până când la un moment dat se formează imaginea tridimensională.

Există şi o serie de metode mai neconvenţionale, dar pe acestea le voi detalia intr-un articol viitor (asta dacă mai este nevoie, şi nu aţi învăţat între timp cum să vedeţi deja stereogramele)

Mai jos aveţi o stereogramă de test. Aştept răspunsurile voastre!!!



Pentru cei deja avansaţi, care nu au probleme în a vedea stereogramele, am o nouă provocare. A apărut "Tetris" în varianta stereogramă. Este o stereogramă în mişcare. Regulile sunt aceleaşi ca şi la tetris-ul normal. Baftă tuturor!!!


3D-Stereogram Tetris by ~3Dimka on deviantART

Imagine mişcătoare...


















NU! Nu se mişcă imaginea. E doar creierul nostru care interpretează combinaţiile de culoare şi care încearcă să desluşească ce e de fapt cu imaginea aceea.

O iluzie optică reuşită!

vineri, 20 iunie 2008

Inaugurare rubrică "Jocul săptămânii"

De azi voi prezenta în fiecare săptămână un nou joculeţ online, pentru a vă mai destinde şi a mai uita de grijile zilnice.
Săptămâna asta vă prezint 2 joculeţe din aceeaşi serie: Gateway.
Sunt 2 jocuri de logică şi perspicacitate la care dacă nu aveţi răbdare şi spirit de observaţie, mai mult vă veţi stresa decât destinde.
Baftă! Şi să-mi spuneţi cei care aţi terminat jocurile ;)

luni, 16 iunie 2008

The first.... the new Yahoo Messenger... beta 9

Cum este un blog despre de toate şi orice, vreau sa încep cu "prezentarea" noului Yahoo Messenger beta 9. Unii veţi spune... "îl am deja", iar unii dintre voi poate chiar îl aveţi deja (pt acei care-l au deja căutaţi-vă alt blog de citit... :) nimic nou aici).
Pe toate forumurile pe care le-am citit până acum toţi se plângeau că "au dispărut jocurile!!!"
Ei, iată că cei de la Yahoo ne-au ascultat plângerile şi le-au reintrodus.
Un alt element nou introdus este statusul... sau mai bine zis modul de introducere al lui.
Acum nu mai e nevoie să te gândeşti de două ori... "oare unde trebuie să pun linkul şi unde comentariul ca să iasă bine".. acum e simplu.. există două căsuţe; în una bagi comentariul, în una linkul... bravos.
Alta chestie, de data asta funny... sunt emoticon-urile... sunt prezentate mult mai mari şi sunt animate... toate.
La Skin-uri se vede că s-a mai lucrat.. arată mai finisate.
În mare.... un messenger reuşit!!!